ИВАН ГАЛИЛЕЕВ, БСП: АЕЦ Белене е необходима на България

Водният проблем на Тетевен и целогодишната проходимост на Троян-Кърнаре са сред целите на кандидата от листата на „БСП за България“ в 11 МИР – Ловеч

ИВАН ГАЛИЛЕЕВ е роден през 1986 г. в Ловеч, но живее в Тетевен. Завършил е „Корпоративен мениджмънт“ в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, „Информационни технологии в съдебната и изпълнителната власт“ във ВТУ и „Финансов мениджмънт“ и „Счетоводство и контрол“ в Стопанската академия в Свищов. Работи в сферата на застраховането. Владее английски език.

  – Г-н Галилеев, какво ви мотивира да се кандидатирате за депутат?

– Мотивира ме несправедливостта при управлението, разкритията за липса на прозрачност при възлагането и изпълнението на обществени поръчки, прилагането на корупционния модел „ин хаус“ при строителството на магистрала „Хемус“. Държавната банка ББР се превърна в кредитна институция, подпомагаща не малките и средни фирми, а близки до властта олигарси. Това е в пълен ущърб на икономиката. По този начин се ограничи финансирането на иновации за малкия и средния бизнес, забави се неговото развитие и конкурентоспособност. Допуснаха ниска ликвидност и продължително стесняване на пазарите. Вследствие на КОВИД-кризата в България бяха създадени условия за съкращения на персонал, невъзможност за реализация на младите хора с образование, но без трудов стаж, което ги принуждава да търсят спасение в чужбина. В последната година това доведе до още по-голямо обезлюдяване, включително и в Ловешкия регион. В тази връзка програмата на „БСП за България“ за първите 100 дни на парламента предлага конкретни леви политики и мерки с максимално бърз ефект за хората и бизнеса.

В контекста на мотото на левицата „Разумните решения!“ кои мерки ще отстоявате за спасяването на Ловешки регион и Северозапада като цяло?

– БСП винаги е отстоявала идеята за нови ядрени мощности и огромната необходимост от завършването на АЕЦ „Белене“. В национален мащаб това ще допринесе за създаването на повече зелена енергия и за намаляването на енергийния дефицит. За регионите Плевен и Ловеч проектът „Белене“ е жизненонеобходим – от гледна точка на заетите кадри при изграждането му и след пускането му в експлоатация. Около 30% от обслужването на нуждите на атомната централа в Белене ще е от местните фирми.

Програмата на БСП предвижда Държавен инвестиционен фонд „Северозапад“, който ще е пряко свързан с финансиране на високотехнологични производства и с привличане на младите хора. Този фонд ще е стимул за малките фирми в региона и ще гарантира по-високи трудови възнаграждения в Северозападна България.

В началото на кампанията застанахме зад инициативата на кмета на община Троян Донка Михайлова за целогодишна проходимост на прохода Троян-Кърнаре. Вярвам, че непрекъсната транспортна връзка между Ловешка и Пловдивска област, която привлича ежегодно преки инвестиции, ще допринесе за разгръщането на потенциала и на Централна Северна България. Това ще даде възможност за по-тесни икономически връзки между двете области. Конкретно за Тетевен ще насоча усилията си за решаване на проблемите, свързани с водохващането и водопреноса в общината. БСП настоява за експортна забрана върху дървата за огрев. В интензивния отоплителен сезон е по-справедливо да се подсигурява местното население на първо място с дърва за огрев, а след това са нуждите на износа. Разбирам, че маржът на печалба не е еднакъв, но защитата на националния интерес трябва да е ангажимент на всички.

Какви цели си поставяте, ако влезете в парламента?

– На първо място – икономическото развитие на Ловешка област. Това ще стане с привличане на нови инвеститори, повишаване на средната заплата и подобряване на условията на труд. В национален план – осъществяване на пенсионната реформа за по-справедливи пенсии. Преизчисляването на месечните суми за възрастните трябва да е на база прослужено време. Пълен достъп до електронни административни услуги, което ще улесни гражданите и бизнеса и ще намали драстично корупционните практики. Важен приоритет е и насърчаването на младежката активност в политическата и обществената дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.